11.1 Schoolkosten

Het volgen van voortgezet onderwijs is gratis. Scholen moeten eenmalig de volgende leermiddelen kosteloos aan leerlingen verstrekken: leerboeken (incl. verzendkosten), werkboeken (eenmalig), project- en tabellenboeken, examentrainingen en -bundels, eigen lesmateriaal en bijbehorende cd’s en dvd’s en licentiekosten van digitaal lesmateriaal.

Wel kan de school voor allerlei zaken die daar niet onder vallen een Vrijwillige Ouder Bijdrage (VOB) vragen. Het gaat hierbij om zaken als: atlas/woordenboek, sportkleding, specifieke beroepskleding/schoenen/materiaal, festiviteiten, excursies en introductiekampen/werkweken.

Pro-Roc kosten
Ouders van leerlingen die na het vierde leerjaar eventueel kunnen doorstromen naar een Pro-roc traject moeten er rekening mee houden dat een aantal opleidingen een bijdrage vragen voor vakkleding en of gereedschap.

Opleidingkosten kledingkosten gereedschap
Horeca€ 110,-€ 15,- huur messenset
Kappers-€ 50,- (bruikleen, na onbeschadigde inlevering geld retour)
Techniek€ 130,-€ 40,- veiligheidsmateriaal

Het LUCA stuurt een rekening naar de ouders namens het MBO.

Branchecertificaten
Alle leerlingen krijgen de mogelijkheid om een branchecertificaat te behalen, een branchecertificaat is een bewijs dat een vaardigheid op een behoorlijk niveau kan worden uitgevoerd, bijvoorbeeld Heftruckchauffeur, Horeca-assistent, Grootschoonmaak of winkelmedewerker.
Voor een aantal certificaten kan een bijdrage worden gevraagd die varieert tussen de €50,- en €100,-.