Welkom groep 8'ers!

Zit je in groep 8? Dan staat dit schooljaar natuurlijk in het teken van het maken van die belangrijke schoolkeuze: de stap naar het voortgezet onderwijs. Samen met je ouders ga je dit jaar vast en zeker open dagen bezoeken. Hieronder kun je leuke verhalen van onze leerlingen lezen.

Open dagen 2023
  • donderdag 9 februari, 15.00 uur tot 19.00 uur.
  • woensdag 15 februari 14.00 uur tot 17.00 uur.

Je bent van harte welkom!

Meer informatie

Informatie over de aanmeldingsprocedure vind je op deze pagina.

Meld je hier aan voor onze open dagen!

Blogs van leerlingen

Hieronder kun je in de blogjes leuke verhalen lezen over de school die door onze leerlingen zelf zijn geschreven. Elk jaar bestaat de redactie uit andere leerlingen. Van de redactie van dit jaar zie je hieronder de foto's en/of namen.
Image
Burcu
Image
Isabella
Image
Jayden
Image
Moestafa
Image
Salma
Image

Jannisha

Image

Miliyon

Image

Ryesha

Onze school

Voor de echte doeners...

Onze school zit in een mooi oud gebouw, maar binnen is het helemaal opgeknapt met heel veel licht en mooie kleuren. De sfeer is ook goed want het gaat er nooit om dat je bijvoorbeeld iets niet kan. Je gaat hier juist dingen doen waar je wel goed in bent dan ben je daarna trots op jezelf. Er is bij ons echt veel respect en de docenten luisteren naar je, na de les heb je vaak een coachingsgesprek dan kijk je samen hoe het gaat. Dingen die je bij ons kan doen zijn bijvoorbeeld koken, multimedia, techniek, echt te veel om op te noemen. Dus is er altijd wel iets wat jij leuk vindt. Ook leuk is dat je stages doet bij echte bedrijven want daar leer je veel van en het is ook heel nuttig. Wij heten niet voor niets het Leer Uitstekend College Amsterdam (LUCA)!

Van de redactie

Actieve lessen

Gym...

Ik vind gym heel leuk. We hebben per week twee blokuren gym. In elke les doe je verschillende dingen. We doen bijvoorbeeld een rondje met verschillende sporten, zoals de trampoline, voetbal en hockey. Dan verdelen we de klas in groepjes en ga je per groepje naar één van deze sporten en dan wissel je daarna weer door. We hebben laatst ook verstoppertje in het donker gedaan in de gymzaal, dat was ook leuk. Er stonden allemaal materialen in de zaal, zoals kasten en matten, en daarachter kon je je verstoppen. Het was net niet helemaal donker, maar wel leuk. Aan het einde van de gymles mogen we vaak een spel kiezen of de juf kiest een spel. Bijvoorbeeld tikkertje of trefbal. Trefbal vind ik echt leuk!

Miliyon

Blauwe cakejes

Lekker bakken...

Ik vind het vak Horeca heel leuk. Dat is dus koken. Je mag meestal zelf een recept kiezen om te maken en de meester zorgt er dan voor dat de ingrediënten er zijn. Er zijn veel verschillende recepten die je kunt maken. Het snijden van groentes of andere dingen vind ik altijd leuk om te doen. Het hoeft niet perfect te zijn. En het bakken is ook leuk, want je mag vaak een kleurtje toevoegen aan het beslag. Dan heb je bijvoorbeeld blauwe cakejes. Ik hou zelf van dingen bakken met veel suiker. Aan het einde van de les mag je zelf kiezen of je wat je gemaakt hebt opeet of meeneemt naar huis. Aan het einde van de les krijgt iedereen ook een opdracht om dingen op te ruimen. De meester schrijft dan op het bord wat je moet opruimen. Dat is fijn, want dan is de keuken snel weer schoon.

Jannisha

Werken in hoeken

Dienstverlening & Welzijn...

Bij D&W werk je in hoeken. Je hebt een kookhoek, een kappershoek, een linnenhoek en een hoek met een ziekenhuisbed. In de kookhoek kun je koken, in de linnenhoek kun je wassen en strijken. In de kappershoek kun je de haren wassen van een pop en soms ook de haren knippen. Je kunt bij verzorging ook een maskertje krijgen.

Je leert bij D&W alles wat je moet weten voor als je op jezelf woont. Je leert voor jezelf te zorgen: bed opmaken, koken, wassen, strijken. Ook leer je een beetje EHBO, dus wat je moet doen als je een bloedneus hebt bijvoorbeeld. Je leert hier heel veel.

Ryesha, Jannisha en Miliyon

Leren op je eigen niveau

Leerpleinen...

Wij werken op school met leerpleinen. Als je leerplein hebt, werk je op niveau met kinderen die hetzelfde niveau hebben. Dat is fijn en je krijgt veel aandacht, want je zit in kleine klassen. Je begrijpt elkaar sneller, omdat je op hetzelfde niveau zit. Je pakt een boek of een laptop, maar meestal werk je op de laptop. Je maakt eerst een instaptoets. Als die toets onder de 8 is, dan ga je oefeningen maken. Als het boven de 8 is, ga je verder met de volgende oefentoets. Zo weet je precies wat je al kunt en wat je nog meer moet oefenen.

Ryesha

Robot en knikkerbaan maken

Techniek...

We hebben één blokuur Techniek per week. Een blokuur is twee lesuren achter elkaar. We hebben laatst een robot gemaakt van hout. Van de robot kun je de armen en het hoofd bewegen. Dat was leuk om te maken. Nu zijn we bezig met de volgende opdracht, dat is een knikkerbaan maken. Die maken we van hout en spijkers. Als de knikkers door de baan gaan, maakt dat geluid door de spijkers. Onderaan maken we een bakje om de knikkers in op te vangen.

Jannisha, Miliyon en Ryesha

Tekenen, schilderen en versieren

Leerpleinen...

We hebben elke dinsdag BEVO. We gaan tekenen, dingen mooi versieren en schilderen. We zijn nu mappen aan het maken, waar straks al onze tekeningen in kunnen. Bij BEVO zet de juf vaak ook muziek aan en dat is erg gezellig. BEVO is mijn lievelingsvak, want ik hou erg van tekenen en ik leer er veel. Vroeger tekende ik ook al veel en ik word er steeds beter in.

Lala

We maken de lekkerste dingen

Koken...

We hebben elke woensdag koken. We maken dan bijvoorbeeld hamburgers en friet, pasta, tosti’s en pizza. Ook hebben we zelf popcorn gemaakt en pannenkoeken. De les waarin we pannenkoeken gingen bakken vond ik het leukst, want ik hou erg van pannenkoeken.

Caro

Koken, strijken en vouwen

Dienstverlening & Welzijn...

Je doet leuke dingen bij het vak Dienstverlening & Welzijn (D&W). Je gaat bijvoorbeeld koken, strijken en handdoeken vouwen. Als je gaat koken, mogen we soms koekjes bakken en die zelf op eten. Er zijn echte kappersstoelen bij D&W en dan mag je elkaars haren wassen of haren kammen. Ook ga je thee en koffie rondbrengen bij de meesters en de juffen. En de juf van D&W is ook heel aardig.

Nabiel

Op stage

Stagelopen in de schoolkantine...

In het tweede jaar ga je stagelopen in de kantine en daar werk je smaen met juf Kouter en juf Carla en soms met juf Wijntuin. Ik vind het heel erg makkelijk en leuk, maar sommige kinderen uit mijn klas vinden het moeilijk. Je gaat op maandag en dinsdag stagelopen. Je gaat dan de eerste keer boodschappen doen met de juf. Daarna moet je zelf naar de winkel en de bon meenemen. Je moet heel goed opletten, want in de pauze moet je broodjes en drinken verkopen. In het derde en vierde jaar ga je buiten de school stagelopen.

Gulten

200 wraps maken

Horeca..

Ik vind horeca heel leuk op school en Dienstverlening & Welzijn (D&W). Nu was ik in de kookles bezig met het maken van wraps. Samen met een vriendin en andere leerlingen moeten we voor 200 mensen wraps maken. Die wraps zijn besteld door een bedrijf en ze moeten vandaag af. Het leukst van het koken vind ik het kliederen met eten en pannenkoeken bakken en ze dan omhoog gooien.

Bij D&W mag je zelf iets doen wat je leuk vindt, bijvoorbeeld haren wassen. Ik wil graag kapster worden, dus dat is leuk om te doen.

Mina

Techniek

Van alles maken...

Bij techniek leer je in het eerste jaar wat gereedschap is en hoe je moet meten. Je gaat dan ook aan de slag met leuke dingen maken, zoals fotolijstjes, een grote sleutel en een vogelhuisje. Als je klaar bent met je opdracht, dan mag je overleggen met de techniekmeester en kan je zelf iets verzinnen om te maken. Ik heb met een vriendin een make-up kistje gemaakt en dat was heel erg leuk.

Gulten

Keuzewerktijd

Kiezen uit diverse lessen...

Keuzewerktijd is leuk en je leert ook andere mensen kennen. Je mentor laat op een bord zien waar je uit kunt kiezen. Dit jaar kun je kiezen uit koekjes en taarten bakken, yoga, beeldende vorming (BEVO), huiswerkklas, spelletjes en zelfverdediging. Wat je kiest doe je zeven weken. Daarna moet je weer iets anders kiezen. Of weer hetzelfde, als je het heel leuk vond.

Asli

Lievelingsvak

Gym...

Ons lievelingsvak is gym! We hebben twee keer per week 2 uur gym. In de zomer hebben we vaak buiten gym, maar anders gymmen we binnen. Buiten gingen we rennen naar het park en daar frisbeeën, voetballen en sprinten. Je mocht zelf kiezen wat je ging doen, als je maar in beweging bleef. Bij de binnen gymlessen gaan we voetballen, trampoline springen en basketballen. Ook oefenen we dan voor de 6-minuten-loop en bijvoorbeeld de handstand. We oefenen dan vaak de dingen die we nog niet zo goed kunnen.

Tenisha en Nazeré

Stagelopen bij een Grand Café

Stage...

Eén keer in de week loop ik stage bij Grand Café Genieten. Dat zit bij Oostpoort, naast het gemeenteloket. Als ik stageloop moet ik van alles doen; koken, afwassen, dweilen, de kassa, serveren en nog veel meer dingen. Ik vind het heel leuk!

Eerst liep ik ook stage bij Zeeman, maar hier in het Grand Café vind ik het leuker. Dit past beter bij mij. Het stagelopen duurt ongeveer 8 weken. Daarna ga ik weer naar een andere stageplek. Zo kun je zelf onderzoeken wat je het leukste vindt om te doen en waar je later wil werken.

Tenisha

Leerpleinen

Ook op de laptop...

Wij werken elke dag op de leerpleinen, behalve op vrijdag. Op de leerpleinen werk je samen met leerlingen uit alle klassen. Je werkt op je eigen niveau en je helpt ook anderen op het leerplein. Zo kunnen we elkaar goed helpen. We werken op de leerpleinen uit boeken en ook op de laptop. Je werkt eerst veel in de lessen en krijgt uitleg. Dan maak je een instaptoets en daarna pas een echte toets. Als je een onvoldoende haalt, kun je de toets opnieuw doen. Je doet dan eerst nog extra oefeningen en de docent helpt je erbij. De leerpleinen zijn echt goed en het werkt fijn.

Tenisha en Nazeré

Kamp

Het was heel leuk...

Wij zijn afgelopen jaar op kamp geweest, een beetje aan het einde van het schooljaar. Wij zijn naar het Vliegenbos geweest. Het kamp is er gekomen door de leerlingenraad.

De tweedeklassers waren echt jaloers, want zij waren het jaar daarvoor niet op kamp geweest. We hadden twee dagen kamp en één nacht. Maar eigenlijk hebben we die nacht niet geslapen. We hebben in de nacht iedereen wakker gemaakt en zijn rondjes gaan rennen om de tenten. We hebben ook zelf allemaal takken gezocht waarmee we marshmellows gingen roosteren boven een vuur. We moesten wel heel vroeg opstaan ’s ochtends, ongeveer om half zeven. Dat moest zo vroeg, omdat iedereen nog moest douchen en zich aankleden voor het ontbijt. Op de tweede dag gingen we varen met de boot. Het was een heel leuk kamp. Hopelijk gaan de eersteklassers dit jaar weer op kamp. De leerlingenraad wil het wel.

Nazeré

Ideeën van iedereen

Leerlingenraad...

Wij hebben op school een leerlingenraad. De leerlingenraad bestaat uit acht leerlingen vanuit alle klassen, ook uit de eerste klas. Wij zorgen dat de ideeën van de kinderen kunnen gebeuren en we kijken wat er kan veranderen en wat de leerlingen graag willen op school. Nu overleggen we bijvoorbeeld of er een pinautomaat in de kantine kan komen en of we op school kunnen slapen. We willen graag een pyjamafeest. Wij moete dan kijken of dit mogelijk is en wie er mee wil doen. Ook kijken we of we meer naar musea kunnen, omdat veel kinderen hier graag naar toe willen. De leerlingenraad gaat ook bij de klassen langs om de ideeën van iedereen te vragen.

Tenisha: “Ik wilde zelf heel graag in de leerlingenraad en ik moest strijden om een plekje tegen m’n vriendin.”

Nazeré: “Ik zat op mijn basisschool ook al in een soort leerlingenraad, dus ik vond het heel leuk om het nu ook te doen.”

Tenisha en Nazeré

Lekker bakken!

Onze leuke keuzevakken...

Elke vrijdag hebben we vanaf de tweede pauze Keuzevakken. Die duren 2 uur. Je kunt uit heel veel verschillende vakken kiezen. Bijvoorbeeld horeca, verzorging, zelfverdediging, Spaans en Surinaams koken. Je moet 3 keuzes maken en dan gaat een docent kijken bij welk keuzevak je kunt. Er zitten ongeveer 8 leerlingen bij een keuzevak. Ik heb gekozen voor horeca. Bij dit keuzevak bakken we veel, zoals cupcakes, taart en speculaas. Superleuk en lekker! Wat we gebakken hebben, mogen we mee naar huis nemen of direct opeten.

Na 6 weken moet je opnieuw kiezen welk keuzevak je wilt doen. Elke keer komen er ook weer nieuwe keuzevakken bij, dus ik weet nu nog niet wat ik hierna ga kiezen.

Chitra

Kettingreactie

Onze leuke keuzevakken...

Op vrijdagmiddag kun je keuzevakken kiezen. Dat is nieuw en heel leuk. Je kunt kiezen uit wandelen, Spaans, zelfverdediging of het opknappen van de schoolboot. En dierenverzorging, bakken, foto's maken of kettingreactie. Ik doe nu kettingreactie. We gaan een domino-effect maken. Je duwt dan tegen een bal. Die bal gaat rollen en botst tegen een stok. Die stok rolt en botst tegen een autootje. Het autootje gaat rijden. En zo gaat het door. Zo gaat alles in beweging door één duwtje tegen een bal. Dat is erg leuk. Over een paar weken moet ik weer een nieuw keuzevak kiezen. Ik weet nu nog niet welke ik ga kiezen.

Aaïsha

Pesten

Snel opgelost...

Pesten komt op school eigenlijk niet voor, maar als er toch een keer iets is, dan wordt het heel snel opgelost. Samen met je mentor en de zorgcoördinator ga je het probleem dan samen uitpraten. Dat is heel fijn.

Tenisha